KOKEN TUSSEN DE VULKANEN WINNAAR KOOKBOEK VAN HET JAAR 2014

vrijdag 14 november 2014

Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers is door de vijfkoppige vakjury uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2014. De prijs werd donderdag uitgereikt. De winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2014 is Melk & dadels van Rose stories i.s.m. Nadia Zerouali.De vakjuryprijs 2014

Tussen de vulkanen is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk. Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië.

De Gouden Garde publieksprijs

Het stemmen kwam dit jaar direct goed op gang. Wij waren best tevreden. Tot het moment dat onze genomineerde kookboeken te zien waren bij het zeer populaire tv programma DWDD. De stembus stroomde vol! Uiteindelijk werd er daadwerkelijk nog gestemd tot het aller laatste moment: woensdag 12 november 23.59 uur. De publieksprijs werd uitgereikt door de bedenker van de Gouden Garde, Joep Zijp. De overtuigende winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs is Melk & dadels van Nadia Zerouali & Rose stories, met één derde van de stemmen.

Overige awards

Naast de vakjury & de Gouden Garde Publieksprijs hadden we nog 3 bijzondere kookboekenawards. Het beste Goede Doelen kookboek 2014 werd Street Food Kosovo van Mirjam Letsch, in eigen beheer uitgegeven. Youth Food Movement reikte de meest duurzame award uit aan Puck Kerkhoven met Het nieuwe Kliekjesboek (Xander uitgevers). De ELLE eten award voor de beste fotograaf of vormgever ging naar het team van Meneer Wateetons en zijn boek Over rook (Good Cook).

Kookboeken7daagse

In de week aansluitend op de Kookboek van het Jaar uitreiking wordt de Kookboeken7daagse georganiseerd. Een week lang is er door het hele land van alles te doen rondom kookboeken. Met auteursbezoeken in (kook)boekwinkels, kookboekenworkshops & clinics door kookboekenchefs. Het volledige programma is te vinden op kookboeken7daagse.nl.

Reageer hier en praat mee!

Delen

Tip van de redactie

Rijks, Masters of the Golden Age

Rijks, Masters of the Golden Age

Marcel Wanders

€ 125,00

Volg d'jongeHond